Selecteer een pagina

Laatst kwam er weer eens een vrolijke 5- jarige spring in het veld mijn praktijk binnen gehuppeld. Hij lachte alles weg. Alles wat zijn moeder zei was eigenlijk niet waar als ik hem moest geloven. Hij is NIET vaak boos, hij luistert WEL, enzovoort. 

Ik laat dat meestal maar gewoon voor wat het is. Ga de strijd om welles/nietes niet aan. Ik vertrouw erop dat wanneer de ander voelt dat hij mag zijn met al wat er is, vanzelf wel voelbaar en zichtbaar wordt voor mij wat er nu werkelijk speelt in de lagen onder zijn gedrag.

Mijn behandeltafel vond hij wel interessant. “Daar kan ik MAKKELIJK op klimmen”, zei hij stellig. Toen ik zei dat ik wel weet dat hij heel veel kan, keek hij me even aan. Ik voelde namelijk al lang dat dit kereltje vooral overal goed in wil zijn. De beste zijn, geen foutjes maken en controle willen hebben. In de sensibehandeling kwamen deze thema’s duidelijk naar voren en hebben we deze in beweging gezet zodat de energie weer meer kon gaan stromen. Hopende dat dit mannetje ontvankelijk zou worden om nieuwe stapjes te gaan zetten.

Toen hij de tweede keer kwam was al heel wat veranderd: zijn mama en hij hadden meer contact, ze konden dingen weer samen bespreken. Maar het zelf willen bepalen was nog wel heel sterk aan de orde. Het zelf willen bepalen heb ik ingezet in het werken met hem. Ik begrijp dat hij dit nog nodig heeft om zichzelf veilig en zeker te voelen. Als je zelf wilt bepalen moet je ook zelf de gevolgen dragen van de keuzes die je hierbij maakt. Dus we zijn gaan werken met donderwolkjes en zonnetjes.

Kies je voor een ‘donderwolk’ dan is het gevolg dat je gedoe krijgt. Kies je voor ‘de zon’ dan is het gevolg dat het leuker is in huis, dingen makkelijker gaan en gezelliger blijven. Aan moeder de uitdaging het ook echt bij hem te laten: laat hem maar kiezen en ervaren. Niet boos of geïrriteerd raken, maar je focussen op het geven van ruimte aan hem om te kiezen.

Dit weekend kreeg ik een appje: de donderwolk en de zon, bleken de gouden tip te zijn geweest. Verspreid door het huis liggen er nu donderwolkjes en zonnetjes. Zo kan hij altijd kiezen voor zijn eigen weer: donder en bliksem of zonnestralen. Hij is er mee in zijn nopjes… zijn ouders ook….

We hebben altijd een keuze…. Er zijn altijd mogelijkheden…

Liefs,

Danny van Boxtel

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *