Voor wie?
In mijn praktijk komen mensen van alle leeftijden, zowel jong als oud, die niet lekker in hun vel zitten en om wat voor reden dan ook, last ervaren. Hun vraagstukken hebben vaak te maken met ongewenst gedrag, ongewenste gevoelens of fysieke klachten.
Ongewenst Gedrag:
Je wilt het één maar doet het ander. Je acties komen niet overeen met wat je eigenlijk wilt. Bijvoorbeeld: Je wilt je grenzen stellen en nee zeggen maar voor je het weet heb je al weer ja gezegd en toegezegd iets te doen (wat je eigenlijk helemaal niet wilt), je wilt zelfverzekerd jezelf uitspreken maar bij discussies laat je niet horen dat je er bent, je wilt stoppen met ongezond eten maar toch liggen de snacks in no time in je boodschappenkarretje.
Ongewenst Gevoel:
Je wordt ‘overvallen’ door gevoelens van onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen, angst, depressie, verdriet, boosheid, eenzaamheid. Dit leidt vaak tot: leer- en concentratieproblemen, stress of slapeloosheid.
Fysieke Klachten:
Ons onbewuste overlevingsmechanisme zal alles doen ons te beschermen tegen pijnlijke ervaringen. Dit kan zelfs zover gaan dat dit zich uit in fysieke reacties zoals: hoofdpijn, migraine, lusteloosheid, spanning, allergieën, burn-out en andere chronische klachten.
Concreet kan het dan gaan om bijvoorbeeld:
- Niet lekker in je vel zitten
- Hooggevoeligheid
- Steeds terugkerende (gedrags)patronen
- Problemen bij baby’s, kinderen, jongeren en adolescenten (slapen, eten, zindelijkheid, emoties, gedrag en zoveel meer).
- Relatie/ liefde
- Zwangerschap, bevallingen, geboorten, onvervulde kinderwens, miskramen
- Rouw/verlies, sterven
- Gewichtsproblemen, hormonen, vitamines & mineralen, allergieën
- Lichamelijke klachten/ ziektebeelden.
- Verslavingsgevoeligheid
- Je werk, bedrijf of praktijk stroomt niet.
Dit lijstje is niet allesomvattend en mocht je klacht, vraagstuk of probleem er niet bij staan, dan neem gerust contact op om te bespreken of ik iets voor je kan betekenen.
Je hoeft overigens geen huizenhoge problemen te hebben om met een vraag aan te kloppen in mijn praktijk. Sommige mensen vinden het gewoon fijn om van tijd tot tijd weer eens even stil te staan bij hoe het met henzelf gaat, hoe de dingen in hun leven gaan, waar er nog wat wringt. Of er zijn wat kleine dingetjes waar ze steeds tegenaan lopen. Soms kunnen mensen ook niet zo goed omschrijven waarom ze een afspraak willen. Dan is er alleen het gevoel dat ze het nodig hebben. Ook in al die gevallen kun je bij De Levensknoop terecht.
Doorverwijzing
Er is geen doorverwijzing nodig om een afspraak in mijn praktijk te kunnen maken. Je kunt gewoon uit eigen beweging contact opnemen. Regelmatig zijn er Praktijk Ondersteuners van Huisartsen of leerkrachten/ intern begeleiders van scholen die mensen adviseren om contact op te nemen met mijn praktijk. Voel je dat je hier moet zijn, dan neem gewoon contact op. Je bent welkom.
Lees hieronder meer over bovenstaande klachten:
Niet lekker in je vel zitten
Het gaat je niet zo lekker. Je hebt allerlei lichamelijke klachten of ongemakken; dan weer dit, dan weer dat. Weinig energie, vermoeidheid, burnout, stress, angsten, verdriet, depressie, frustratie en boosheid, moeite om keuzes te maken, moeite je ruimte in te nemen, je snel overprikkeld voelen. Grenzen stellen is een dingetje. Je komt gewoon niet in een fijne flow, het lijkt allemaal tegen te zitten en je komt maar niet daar waar je wilt zijn. En vaak is er ook niet echt een bepaalde reden of oorzaak te noemen. Er is vooral het gevoel dat het je niet lekker gaat.
Hooggevoeligheid
Hooggevoelige kinderen willen graag vanuit hun intuïtie leven. Zij voelen vaak zelf heel goed aan wat goed voor hen is en wat niet. Ze zijn innerlijk wijs. Doordat ze dit zo sterk voelen, hebben ze vaak ook een sterke wil, kan er moeite zijn om zich aan te passen en willen ze zich niet zo graag in bepaalde hokjes, regels of afspraken laten drukken. En vaak is dat wel wat ze ervaren; dat ze een soort van jas aan moeten, die hen niet past en niet lekker voelt. Opstandig gedrag, boosheid en druk gedrag kan een gevolg zijn als uiting van een zich eenzaam en onbegrepen voelen. Het kan ook onzekerheid geven als je steeds de ervaring hebt dat wat je van binnen voelt niet overeenkomt met wat je in je omgeving hoort, ziet en voelt of afgekeurd wordt door de buitenwereld of afgedaan wordt als aanstellerij. Veel van deze kinderen gaan twijfelen aan zichzelf, trekken zich terug, worden stil en angstig of ze gaan juist in het verzet en de weerstand en laten zich vooral boos zien.
Gedachten als ‘Ik ben anders, ik doe het toch nooit goed, het is nooit goed genoeg, als ik me maar voldoende aanpas dan ga ik wel te horen krijgen dat ik wel oké ben en voldoe, ik probeer gewoon niets meer, dan kan ik ook zeker niets fout doen’ zie ik vaak terug bij deze kinderen in mijn praktijk.
De volwassen HSP’ers in mijn praktijk geven vaak aan dat ze onvoldoende goed voor zichzelf kunnen zorgen, moeilijk voor zichzelf kunnen kiezen en voor zichzelf kunnen opkomen, dat keuzes maken moeilijk is, grenzen stellen voelt als iets dat niet mag (je moet in dienst staan van de ander), dat ze zich verliezen in het zorgen voor- en aanpassen aan de ander, dat ze niet op zichzelf en hun gevoel durven vertrouwen, dat ze steeds ondergesneeuwd worden in relaties of dat ze juist steeds botsen in relaties met anderen, dat ze in een burnout terecht komen of gevoelens van neerslachtigheid ervaren. Al jong zijn ze zich zo gaan aanpassen om maar te voldoen of juist gaan strijden (met zichzelf of de omgeving) om gehoord en gezien te worden, dat ze daarmee ver van zichzelf en hun eigen kracht verwijderd zijn geraakt.
Terugkerende patronen
Je wilt het één maar je doet het ander. En ook al neem je je écht voor het deze keer anders te doen, toch val je snel terug in je oude patroon en blijft de verandering uit. Hierin zie je weer de bevestiging dat het toch niet lukt en geef je het op… Of je gaat nog harder je best doen om jezelf maar te bewijzen. Hierbij kan het om terugkerende patronen gaan op je werk of in het contact met anderen, je gezin en familie zoals pleasen, jezelf te pletter werken, anderen willen redden, over alle grenzen heen zorgen voor anderen en nog zo veel meer. Als je niet gaat kijken naar de onderliggende oorzaak waarom een en ander niet moeiteloos gaat dan blijf je uiteindelijk gewoon doen wat je altijd al deed met hetzelfde (ongewenste) resultaat. Het wordt zoveel makkelijker als je belemmerende overtuigingen, emotionele blokkades of onverwerkte ervaringen gaat aankijken, zodat je ze kunt voelen, verwerken en loslaten.
Problemen bij baby’s, kinderen, jongeren en adolescenten
Als ouder kun je je enorme zorgen maken om je kind en met je handen in het haar zitten. Je begrijpt het gedrag van je kind soms niet of je wordt zelf enorm geraakt door het gedrag van je kind. Je wilt begripvol en liefdevol reageren en vanuit vertrouwen je kind bijstaan, maar voor je het weet zit je toch weer in je irritatie, schiet je uit je slof, hoor je jezelf dingen zeggen waarvan je je echt had voorgenomen nooit te zeggen tegen je kind en ben je toch vooral weer bezig om je kind in een keurslijf te duwen van wat hoort en zou moeten.
In mijn praktijk komen wat dat betreft allerlei vraagstukken voorbij. Je kunt dan denken aan: slaapproblemen, zindelijkheidsproblemen, eetproblemen, faalangst, hooggevoeligheid, overprikkeling, moeite met concentreren, vol hoofd. Stemmingswisselingen, somberheid en depressie, het gevoel er niet bij te horen, niet echt hier op aarde willen zijn. Vraagstukken m.b.t. rouw en verlies. Problemen op het gebied van vriendschappen, relaties en seksualiteit, verslavingsgevoeligheid. Maar ook fysieke klachten: vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn, huidproblemen, etc.
Wat ook vaak het geval is, is dat kinderen met hun gedrag iets spiegelen aan de ouders. Ze laten in hun gedrag zien wat er geblokkeerd of vastzit in hun ouders. Kinderen willen vanuit hun hart dat het hun ouders goed gaat. Zij voelen onbewust aan waar een ouder mee worstelt. Wanneer een ouder hier geen bewustzijn op heeft dan gaat het kind met zijn gedrag de ouder wakker maken door met het gedrag het pijnpunt/ de wond van de ouder te triggeren. Ik zeg het vaak zo dat de kinderen in mijn praktijk doorgaans hun ouders komen brengen. Het kind maakt iets zichtbaar en het is aan de ouder daarmee aan de slag te gaan. Daarmee kan de liefde en de energie in het kind en de ouder weer gaan stromen en daarmee in het gezinssysteem.
Relaties/ liefde
In verbinding met anderen kom je jezelf tegen. Dat wat je stoort of irriteert aan de ander gaat doorgaans over iets in jezelf wat je nog mag gaan aankijken. Onverwerkte pijn en ervaringen in jezelf maken dat je onbewust iedere keer opnieuw ‘moeilijkheden’ of ‘gedoe’ in relaties met anderen naar je toetrekt. Het steeds opnieuw de onjuiste partner aantrekken, het steeds opnieuw geconfronteerd worden in je relatie met ontrouw, conflicten, het steeds opnieuw veel te hard je best doen en alles van jezelf weggeven, gevoelens van jaloezie, angst om verlaten te worden. Of juist jezelf niet vrij voelen om je te verbinden met de ander en de liefde vrij te laten stromen. Dat doe je niet voor de lol en gebeurt niet voor niets. Hierin kan het gaan om liefdesrelaties, maar het kan hierin ook gaan om relaties met je ouders, broers en zussen, familie, vrienden, collega’s etc.
Samen kijken we wat jou in de weg staat om blijvend verandering door te voeren en hoe jij kunt komen tot gezondere relaties met jezelf en de ander. Geven vanuit de liefde in plaats van geven voor de liefde.
Zwangerschap en bevallen
Tijdens de zwangerschap gebeurt er van alles in- en met je lichaam. De hormonen vliegen alle kanten in en daarmee je emoties vaak ook. Je lichaam verandert van vorm. Er groeit een mensje in je buik voor wie je je enorm verantwoordelijk voelt. Als vrouw maak je een proces door met verschillende gedachten en gevoelens. Er kunnen ook allerlei fysieke ongemakken en klachten ontstaan: misselijkheid, vermoeidheid, slapeloosheid, bekkenpijn. Dit kan allemaal zijn invloed hebben op het jezelf niet ontspannen, fijn en goed voelen tijdens de zwangerschap. Het kindje in de buik voelt en ervaart alles van zijn moeder. Iedere emotie die een moeder ervaart wordt opgeslagen in het celgeheugen van de baby en heeft daarmee invloed op het zich gezond en gelukkig voelen in de buik. Een consult kan een bijdrage zijn voor zowel de moeder als de baby in de buik om zich gezond en gelukkig te voelen in deze bijzondere periode van de zwangerschap. Uiteraard voelen baby’s ook hun vader buiten de buik. Dus ook (aanstaande) vaders zijn welkom met vraagstukken die voor hen spelen gedurende de zwangerschap van hun vrouw.
Een bevalling wordt door iedere vrouw anders ervaren. Sommige bevallingen zijn zwaar, heftig en traumatisch. Het kan soms moeilijk zijn om te verwerken wat je meegemaakt hebt. Dit kan zijn invloed hebben op de start samen met je kindje en het vinden van je draai in het ouderschap. Ook kan een dergelijke onverwerkte ervaring zijn invloed hebben op je relatie. Blijf er maar niet mee zitten en durf er naar te gaan kijken.
Geboortes
Geboren worden is soms een hele klus. Baby’s ervaren en voelen vaak van alles gedurende het geboorteproces wat ze nog niet kunnen begrijpen en verwerken. Hiermee ontstaan er blokkades in het systeem van zo’n kleintje waar allerlei ‘gedoe’ uit voort kan komen: veel huilen, voeding teruggeven (reflux), moeite om in slaap te komen, steeds bij mama of papa willen zijn. Maar ook bij de verdere groei en ontwikkeling en in het volwassen leven kunnen er problemen ontstaan die uiteindelijk te herleiden zijn tot de periode van het geboorteproces. Niet zelden moeten we in consulten terug naar die periode. Ook in het geval dat een geboorte/ bevalling ‘volgens het boekje is verlopen’.
Er kan sprake zijn van specifieke geboortepatronen waarvan je kenmerken terug kunt zien later in gedrag en in bepaalde terugkerende patronen. Bij geboortepatronen kun je denken aan stuitliggingen, keizersneden, ingeleide bevallingen, langdurende geboortes of juist heel snelle geboortes, vroeggeboortes, IVF/ICSI, ruggenprik, niet gewenst zijn, niet gepland zijn en nog zo veel meer. In mijn praktijk kom ik vaak het geboortepatroon van de alleen geboren tweeling tegen.
Hierin kan heel veel geheeld worden zodat de ervaringen vanuit het geboorteproces geen belemmeringen meer hoeven zijn voor je verdere groei en ontwikkeling en je gezond en gelukkig zijn.
(Onvervulde) kinderwens en miskramen
Een zwangerschap is een wonderlijk en magisch samenvallen van een zaadcel en eicel en de bezieling van het kindje. Er komt vaak veel verdriet en hartzeer bij kijken wanneer in verwachting raken niet als vanzelf gaat. Eveneens als het gaat om miskramen; gevoelens van verlies en rouw, onzekerheid, frustratie en angst. Er kunnen allerlei factoren een rol spelen in het uitblijven van een zwangerschap en het (steeds opnieuw) vroegtijdig verliezen van een kindje in de zwangerschap. Tijdens een consult onderzoeken we welke emotionele blokkades hierin meespelen. Soms gaat het hierbij om blokkades bij moeder, soms bij de vader maar soms ook bij het ongeboren zieltje zelf. Door de onderliggende blokkades te behandelen kan de weg vrijgemaakt worden voor het wonderlijk en magisch samenvallen van de drie betrokkenen, de papa, mama en het zieltje.
En soms gebeurt het niet… ondanks alle medische trajecten en het onder de loep hebben genomen van emotionele blokkades. Dan ligt er de uitdaging om te zijn met een diepe wens die onvervuld blijft. En ook daar kunnen we dan samen mee aan de slag.
Rouw en verlies, sterven
In liefde loslaten wat je zo graag dichtbij je zou willen houden. Dat is pijnlijk en verdrietig. Uit angst om te verliezen houden we vaak vast waardoor de liefde en de energie niet meer vrij kan stromen. We sluiten ons hart om maar niet te hoeven voelen hoe verdrietig we zijn en hoe zeer we de ander missen. Je komt in de leegte en de eenzaamheid.
Als het gaat om rouw en verlies kan het gaan om het overlijden van een dierbare, maar hierin kan het natuurlijk ook gaan om ander soorten verlies: je baan, je relatie, een ziekte.
Het is fijn als je je hierin kunt laten steunen zodat je stappen kunt zetten om je hart weer te durven openen voor jezelf, het leven en degene of datgene wat je verloren bent. Zodat het leven en de liefde weer door je heen kan stromen.
Wat zo af en toe ook voorbij komt zijn vragen die te maken hebben met excarneren; het proces van loslaten van het aardse leven. Dat kan bijvoorbeeld spelen wanneer iemand ongeneeslijk ziek is of in het geval van dementie. De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven. Op het moment van geboren worden staat een ding namelijk vast en dat is dat er ergens op je levensweg het moment gaat komen dat je verblijf op aarde er op zit. Soms kan er iets blokkeren op het excarnatieproces, waardoor de ziel niet verder kan met het zich verder losmaken van het aardse lichaam. Soms voeren mensen een enorme strijd waardoor men zich niet over kan geven aan de stroom van het leven in die laatste fase. Het kan heel waardevol zijn om je hierbij te laten ondersteunen zodat het maken van de overgang in alle rust en vrede kan plaatsvinden.
Gewichtsproblemen, hormonen, voeding, vitamines & mineralen, allergieën
Overgewicht gaat vaak niet enkel over afvallen, meer bewegen, diëten, eetstoornissen of vitaminen- en mineralen tekorten. Het ligt vaak wat gecompliceerder. Er zijn vaak onderliggende gevoelens van verdriet, angst, stress en pijn. Vaak gaat het om verdoven, vullen, beschermen, controleren of isoleren. Van nature zijn we allen heel en perfect; echter onverwerkte gebeurtenissen maken dat er een disbalans ontstaat. Onverwerkte gebeurtenissen kunnen zich lichamelijk uiten in bijvoorbeeld een grotere behoeften aan voeding of een geen zin in bewegen hebben. Een laagje vet heeft misschien wel de functie van bescherming om de harde klappen van de buitenwereld op te vangen. Overgewicht kan ook zomaar de functie hebben van iemand hier op aarde houden omdat de persoon zelf het leven niet fijn vindt. Extra gewicht kan iemand een gevoel van stevigheid geven wat van binnenuit helemaal niet ervaren en gevoeld wordt. En wat dacht je van extra gewicht om te compenseren hoe leeg je je voelt? Of hoe bang je bent om tekort te komen? En wat dacht je van extra gewicht vasthouden omdat je misschien wel verstrikt bent met een opa en oma die in de hongerwinter intense honger hebben geleden. Uit liefde voor hen, houd jij vast wat zij tekort zijn gekomen. Zoals gezegd… het ligt vaak wat complexer dan ‘ga maar gewoon gezond eten en sporten’.
Ook een disbalans als het gaat om vitaminen, mineralen, voeding en allergieën kent eigen onderliggende verhalen. Ook hier geldt dat er vaak een andere werkelijkheid schuilgaat onder het tekort, de allergie of de intolerantie. Natuurlijk kun je extra supplementen nemen (en dat kan ook echt heel belangrijk en noodzakelijk zijn om te doen) of bepaalde voedingsmiddelen niet meer nemen. Maar het is ook echt een waardevolle bijdrage om eens te kijken wat maakt dat je het tekort, de allergie of de intolerantie hebt. Het opruimen van de blokkades die hierin meespelen kan helpend zijn om de disbalans op te heffen.
Hormonen kunnen om allerlei redenen uit balans zijn. Ook daar kun je gewoon naar kijken zodat de onderliggende blokkades begrepen, gevoeld, verwerkt en losgelaten kunnen worden en er weer balans kan ontstaan. Met enige regelmaat komen vrouwen met vragen en klachten m.b.t. hun menstruaties, pms, vleesbomen en de overgang. Een sessie kan hierin echt meer rust en balans brengen.
Lichamelijke klachten
Lichamelijke klachten en ziektebeelden zijn vaak uitingen van ons lichaam om aan ons duidelijk te maken dat er iets niet goed zit. Ons lichaam vraagt ons hiermee om te gaan kijken wat er niet vrij stroomt in onszelf. We luisteren vaak niet goed naar de signalen die ons lichaam ons geeft. Hoe vaak gaan we niet toch maar door in plaats van rust te nemen? Of hup een paracetamolletje erin als oplossing voor hoofdpijn, koorts of zere spieren? Wanneer we maar lang genoeg niet luisteren naar de signalen waarmee ons lichaam ons duidelijk wil maken wat het nodig heeft, gaat het lichaam grotere of meerdere klachten geven. Net zo lang tot je wel gaat luisteren.
In mijn praktijk komen mensen met allerlei lichamelijke klachten: hoofdpijn, migraine, vaak koorts hebben, zere nek, rug en/ of schouders, pijnlijke spieren, oorontstekingen, tinnitus, steeds verkouden zijn of vatbaar zijn voor allerlei virusjes, eczeem/ huidklachten en nog zo veel meer. Soms zijn er ook mensen die willen gaan kijken waarom kanker op hun pad is gekomen of dementie. Zij willen graag naast de reguliere weg ook op een andere manier naar hun ziektebeeld kijken.
Verslavingsgevoeligheid
Bij een verslaving gaat het vaak om het nodig hebben van iets of iemand buiten je, om een hunkering en leegte in jezelf te stillen. Gevoelens van hunkering en leegte komen natuurlijk ergens vandaan. Daar zitten gemiste basisbehoeften en belemmerende overtuigingen onder of onverwerkte ervaringen. Leegte en hunkering is niet fijn om te voelen. Daar komt vaak veel pijn en gemis bij kijken. Juist om die reden gaan mensen op zoek naar een middel om het te stillen en wordt er gegrepen naar verdovende middelen. Of verliezen mensen zich in gokken, spullen kopen of seks. Wanneer je je leegte en hunkering kunt gaan verwerken, kun je jezelf daarin gaan dragen en hoef je niet steeds weer op zoek te gaan in de buitenwereld naar middelen om te verdoven.
Verslavingen kunnen heel hardnekkig zijn en vaak zijn er vele saboterende delen die iemand in zijn verslaving houden. Maar ook daar kun je gewoon naar kijken en mee aan de slag gaan.
Je bedrijf of praktijk stroomt niet
Soms melden zich ook mensen met vraagstukken op dit gebied. Ze geven aan dat ondanks hard werken en reclame maken en voordelige aanbiedingen gedaan te hebben voor hun potentiële klanten, het toch stagneert. Geen stroming, beweging en groei. En dat is balen, want je bent natuurlijk niet voor niets je eigen bedrijf begonnen en het is echt niet leuk als ondanks al je investeringen in tijd, geld en energie, het gewenste resultaat uitblijft.
Vaak spiegelt je bedrijf of praktijk iets wat in jezelf als ondernemer niet vrij kan stromen. Eigenlijk net zoals bij kinderen en ouders. Kinderen laten in hun gedrag zien wat er nog vastzit in hun ouders. Dat zie je vaak ook bij bedrijven of praktijken die niet voldoende uit de verf komen. Door met jezelf aan de slag te gaan, kan er beweging en stroming komen in je bedrijf of praktijk.