Toen hij nog maar 3 jaar was moest er een tandje getrokken worden. Natuurlijk net op een moment dat zijn eigen tandarts er niet was. Dat zul je altijd zien. Een vreemde tandarts, die zonder tekst en uitleg ineens hup het tandje uit zijn mondje trok. Dat was een heel traumatische ervaring voor dit jongetje. 

Daarna volgde een tandarts die onder narcose een behandeling gaf. Opnieuw had dit jongetje de ervaring dat hij geen verweer had, overgeleverd was aan de grillen van een tandarts en hij niets te zeggen of in te brengen had. Meerdere tandartsen volgden… Allemaal lieve tandartsen, gespecialiseerd in angstige kinderen…. maar tandartsen die het goed bedoelen en het beste met je voor hebben die bestonden in de belevingswereld van dit jongetje niet meer. Ze doen wel aardig, maar ze kunnen op ieder moment toeslaan. 

Hij had zich diep van binnen voorgenomen nooit meer zijn mond open te doen voor een tandarts, want hij wist inmiddels wat er dan kon gebeuren. Zichzelf blijven zien als slachtoffer van wat er ooit gebeurd was, was voor hem zijn bescherming geworden. Het gaf hem een soort kracht om zijn mond gesloten te kunnen houden.

Inmiddels is hij 7 jaar oud en kwam het moment dat er nu weer echt een tand getrokken moest gaan worden. De angst was zo groot… evenals de wanhoop van ouders. 

Met dit verhaal namen ouders contact op met mij een aantal dagen voor de tand getrokken zou moeten gaan worden. Of ik hier misschien iets mee kon?

En zo ben ik een sessie gaan doen met dit kereltje. Er zat een diepe angst voor de dood vast in zijn systeem gekoppeld aan tandartsen. In relatie tot tandartsen kon hij geen andere werkelijkheid zien dan dat hij iedere keer opnieuw het slachtoffer zou worden van een beul. In de sessie hebben we deze angst, het beeld van zichzelf als slachtoffer en het beeld van tandartsen als beul kunnen losmaken. Zijn slachtofferschap loslaten en zijn kracht terugnemen. Het zich weer veilig, ontspannen en gerust voelen m.b.t. tandartsen. Het zich weer durven openstellen voor tandartsen vanuit het vertrouwen dat tandartsen het goed met jou en je gebit voor hebben. Als jongetje van 3 is er een ander beeld ontstaan. Dat heb je nu niet meer nodig. 

Ik ben veilig en ik doe het wel! 

Ik ben veilig en durf met een gerust hart mijn mond te openen!

Hij had ter ondersteuning nog een energetische remedie nodig die hem zou helpen bij het vergeven van zichzelf en de tandarts zodat hij de dader-slachtoffer dynamiek makkelijker los zou kunnen laten en hij zich ten alle tijden in vrede en rust zou voelen, ook als dingen anders gaan dan hij wil. 

Daags na de behandeling liet moeder weten dat het heel goed gegaan was. Hij was er oke mee geweest en had geen enkel verzet getoond maar vanuit een zich veilig en krachtig voelen van binnenuit de tandarts durven toelaten. Zijn tandje is er uit en hij heeft nu een kroontje. 

Dapper en moedig kind! 

Fijn om mijn steentje te hebben kunnen bijdragen. 

Danny van Boxtel

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *