Familie opstellingen

Systemisch werken met (familie) opstellingen

Een familie is een systeem dat bestaat uit verschillende leden waarbij iedereen in dit systeem zijn eigen plek, zijn eigen lot en zijn eigen verantwoordelijkheid heeft. In dit systeem gelden een aantal basisprincipes zoals dat ouders groter zijn dan de kinderen. Dat kinderen niet op de plek van hun ouders staan. En dat ouders geven en kinderen nemen en niet andersom.  

We vergeten vaak dat de plek die we hebben in het familiesysteem, precies de juiste plek is voor ons met alle ingrediënten die we nodig hebben om tot groei en ontwikkeling te komen. Wanneer iedereen zijn eigen plek inneemt kan de liefdesstroom de juiste richting in stromen, namelijk van groot naar klein. Dan kan er liefde, kracht en steun ontvangen worden vanuit het familiesysteem. Het kunnen ontvangen vanuit je ouders is onvoorwaardelijke liefde.  

Door verschillende gebeurtenissen en (onverwerkte) verlieservaringen kunnen verstoringen in het systeem ontstaan . Bijvoorbeeld iemand die komt te overlijden, een onverwerkt trauma, iemand die er om wat voor reden niet bij mag horen en buitengesloten wordt. Dan raakt het evenwicht in het systeem zoek.

Vaak zie je dan dat er iemand in het systeem van zijn plek af gaat en verantwoordelijkheden gaat dragen die niet van hem zijn. Dit gebeurt vaak uit loyaliteit naar degene die het trauma draagt, naar degene om wie niet volledig gerouwd is of die buitengesloten is. 

Hoe goed bedoeld ook, op deze manier raakt de balans van geven en nemen alleen maar meer uit evenwicht. Deze patronen kunnen soms jaren van generatie op generatie doorgegeven worden. 

Uiteindelijk ontstaan er vroeg of laat allerlei klachten en problemen: burn out, depressies, angsten, relatieproblemen (bindingsangst/ verlatingsangst), verslavingsproblemen, gemis, leegte en gevoelens van eenzaamheid. Of je komt steeds in dezelfde situaties of herhalende patronen terecht. 

Leren geven vanuit de liefde…
in plaats van geven voor de liefde….

Een familieopstelling is geen oplossing voor je probleem. Het geeft juist een confrontatie met je eigen probleem waardoor je er daarna zelf mee aan de slag kunt. Het maakt namelijk inzichtelijk waar je onbewust last van hebt. Het geeft meer bewustzijn op je gedrag. Van daaruit kun je tot veranderingen komen. Thematieken kunnen terug gegeven worden aan de ‘rechtmatige’ eigenaar zodat deze de mogelijkheid heeft zijn eigen thematieken op te pakken. Vervolgens kun jij met die van jezelf aan de slag. Daarmee kan echte verwerking en (familie)heling op gang komen en kan de liefde en de kracht weer gaan stromen. Zo word je weer beschikbaar  om liefde, kracht en steun uit je familiesysteem te ontvangen van je (voor) ouders. En daarmee heb je nog meer door te geven aan je eigen kinderen.

Het is een prachtige werkvorm die vaak op heel bijzondere wijze zichtbaar maakt wat vastzit in het onderbewustzijn. Deze werkvorm kan in groepsverband ingezet worden maar ook in 1 op 1 begeleidingsmomenten.